Reportage & artiklar
Copyright: Inger Evertson, Almus MediaProduktion
Erfaren skribent hjälper dig att fånga läsaren!
Efter endast några sekunder bestämmer sig läsaren för om en text är intressant och värd att läsa. För att en artikel, en broschyr eller en hemsida ska bli lästa krävs att inledningen, ingressen, är extra tilltalande. Därför är det viktigt att anlita erfarna journalister som både kan skriva och genomföra en intervju så att de mest intressanta och relevanta uppgifterna och nyheterna kommer fram.
Vi ger här några axplock på artiklar som vi har producerat.
Birgitta brinner för träning och att ge mälaröborna friskare liv
Den 25mars i år äger Spin of Hope till förmån för Barncancerfonden rum vid 130 träningsanläggningar i hela landet. En av dem är Mälarö Träningsverk. I fjol samlade gymmet vid Jungfrusunds Sjöstad in 142 000 kronor för ändamålet. Birgitta Steenhouwer, som driver Mälarö Träningsverk, brinner för träning och vill genom sitt gym ge fler möjlighet till ett friskare och gladare liv.
Del av artikel. Införd i Mälarö Tidning 1/17
©Inger Evertson, Almus MediaProduktion
Hiss i huset ökar värdet men ger också bättre livskvalitet
Saknar föreningens fastighet hiss? Då kan det vara läge att skriva in hissinstallation i flerårsbudgeten. En hiss ökar nämligen värdet på fastigheten. Hissen kan också göra så att Mor Anna kan bo kvar i sin lägenhet några år till, vilket ger henne en bättre livskvalitet på gamla dar. För rullstolsburna är det en förutsättning att det finns hiss och det underlättar också för barnfamiljer.
Många människor får en lättare tillvaro när befintliga, tidigare hisslösa, bostadshus förses med hiss. Livskvaliteten för äldre människor försämras om de inte kan ta sig ut och en hiss kan ibland vara en förutsättning för att de skall kunna bo kvar i sina hem. Hiss behövs dock inte bara för äldre. Handikappade människor är beroende av hiss, men också barnfamiljer. En ökning av värdet på fastigheten blir följden av en hissinstallation, men höjer också livskvaliteten för många människor.
Saknas det hiss finns det idag lösningar som är utvecklade specifikt för att installeras i bostadshus. Säkerheten och funktionaliteten är höga hos dessa hissar och de är också utvecklade för att vara utrymmessnåla. En möjlighet, som KONE har tagit fram, är en hiss med självbärande schakt, som kan installeras i trapphuset i nästan alla byggnader. Allt som behövs för att driva hissen finns i schaktet, och inget maskinrum behövs.
Byggnaden behöver inte genomgå några större förändringar när man installerar ett självbärande schakt. I och med att hisslösningen endast kräver minimala strukturella förändringar av byggnaden är det en kostnadseffektiv och flexibel lösning
Del av artikel. Införd i tidningen Bo Bättre 4/2016
©Inger Evertson, Almus MediaProduktion
Många vill kunna ladda en elbil på hemmaplanKC-pelare gör marken stabil för både bil, tåg och flyg
Att kunna ladda en elbil på den egna parkeringsplatsen är ett önskemål från många bostadsrättsinnehavare. Utbyggnaden av laddinfrastrukturen går inte speciellt snabbt, men i Hammarby Sjöstad har man tagit problemet på allvar. I BRF Sjöstaden 1 finns i dag fem laddboxar och man installerar ytterligare 12 stycken i mars månad. Ett bidrag går också att ansöka om från Naturvårdsverket.
– Många är intresserade av att köpa elbil, men det förutsätter att bilägren kan ladda sin bil hemma, säger Henric Gustafson projektsamordnare i Elbil2020 AB. Hammarby Sjöstad har ett tiotal utvecklingsprojekt varav Elbil2020 är ett.
Henric Gustafson säger att det inte finns några bestämmelser hur mycket det ska kosta att ”tanka” sin elbil, men rekommendationen är 125 kronor i månaden som generellt påslag för elen.
– Hyreshöjningen för garageplatsen brukar vara mellan 200 och 300 kronor per månad säger Henric Gustafson.
Höjer man för parkeringsplatsen med mellan 200 och 300 kronor per månad får man tillbaka kostnaden för laddboxen på 10 år.
– Söker man bidrag på 50 procent av kostnaden från Naturvårdverkets Klimatklivet får man igen investeringskostnaden på 5 år, säger Henric Gustafson.
Det finns också idéer om att höja kostnaden för alla parkeringsplatser med 300 kronor och sedan minska hyran för dem som köper elbil. Detta för att öka incitamentet att köpa en miljövänlig bil.
Del av artikel. Införd i tidningen Bo Bättre 1/17
© Inger Evertson, Almus MediaProduktion
Debatt om städning efter
tv4-serie om skolsnusket
Efter TV4s nyhetsserie och Kalla Fakta om Skolsnusket, där städning i våra skolor stod i fokus, har det bland annat varit debatt i riksdagen om skolornas fysiska arbetsmijlö, just rengöring är en viktig del. Några kommuner har också anslagit mer pengar till städning och underhåll av skolornas lokaler. Vi har talat med journalisten Marcus Noterius, som tillsammans med kollegan Lena Sundström gjorde den uppmärksammade TV4-serien om Skolsnusket.
-Reaktionen på vår programserie om Skolsnusket blev betydligt kraftfullare än vi någonsin hade kunnat föreställa oss, säger Marcus Noterius, nyhetsreporter på TV 4
Lena Sundström och Marcus Noterius fick 100-tals mail från både elever och skolpersonal.
-Vi gjorde 150 nyhetsinslag mellan september och den 5 december, då Kalla Fakta special sändes från Hagagymnasiet i Norrköping.
Många ringde och tipsade om den undermåliga städningen i sina respektive skolor.
-De allra flesta tyckte att våra inslag var bra, med det fanns också några som blev arga, eftersom de tyckte att vi klankade på städarna. Men det var ju inte städarna som var måltavlan utan kommunerna som försöker få så billig lokalvård som möjligt, säger Marcus Noterius.
Del av artikel. Införd i Tidningen Rengöring och Hygien nr 3/2014
©Inger Evertson, Almus MediaProduktion
Jämför kurs, avgift och påslag när du köper valuta!
Att växla valuta på rätt sätt kan ge tusenlappar över till annat. Det kan alltså löna sig att kontrollera växlekurserna hos olika banker, valutahandlare och kortföretag. Men jämförelsen är inte så enkel som man skulle kunna tro. Olika avgifter kan göra, att en dyrare kurs visar sig vara ett billigare alternativ och tvärt om. Men om olyckan är framme och och den kontanta reskassan försvinner är den i det närmaste oförsäkrad.
-I slutändan blir det oftast billigast att ta ut reskassan innan man ger sig ut på semester, säger Claes Hmberg, sparekonom på Avanza bank.
Alternativet är att ta med sitt bank. eller kreditkort och ta ut pengar på plats i bankomat eller handla på sitt kort på semestern.
-Kortleverantörerna tar ut dolda avgifter vid uttag utanför Euroländerna, vissa restauranger och hotell kan dessutom lägga på egna avgifter, säger Claes Hemberg.
-När man tar ut pengar hemma vet man vilken kurs man får. På semesterorten registreras köpet oftast inte förrän dagen efter och då kan kursen vara en annan. De avgifter vid kortuttag som Claes Hemberg talar om är en uttagsavgift på mellan 15 och 40 kronor per uttag som de flesta kortföretag tar. Dessutom utgår oftast ett valutapåslag på upp till 5 procent av uttaget. Sammantaget kan detta i värsta fall bli upp till 8 procent av reskassan. Tar man ut exempelvis 20 000 kronor på detta sätt under resan, går upp till 1 600 kronor i någon annans fickor.
Del av artikel. Införd i tidningen TUIFly Magazin 1/2013
Stor och liten i symbios ger båda företagen trygghet
Stor och liten kan arbeta sida vid sida och ha stor nytta av varandra. Det visar samarbetet mellan Saab i Järfälla och det lilla Järfällabaserade företaget Sundbybergs Mekaniska Verkstad. Saab med sina drygt 14000 anställda har stor nytta av det Sundbybergs Mekaniska tillverkar åt dem. Och det lilla företaget, med 20 anställda, får en trygg tillvaro och kan växa i sin egen takt.
Skärande bearbetning av olika material med hjälp av industrirobotar. Fleroperationsmaskiner (CNC) som svarvar och fräser. Det är en avancerad nisch som Sundbybergs Mekaniska Verkstad verkar inom.
Familjeföretaget Sundbybergs Mekaniska Verkstad ligger i Järfälla. Sedan år 1991 drivs företaget av Håkan Ekstedt. Bolaget startades år 1942 av Håkans far Eric. Växtkraften i företaget kom under 1960-talet, då man investerade i avancerade industrirobotar. Vi järnvägen i Västra Jakobsberg byggdes på 1960-talet ett industriområde, dit företaget flyttade år 1963.
– Vi fanns på den tiden på Åkervägen i Västra Jakobsberg, men år 2010 flyttade vi all verksamhet till våra lokaler i Saabs fastighet på Nettovägen i Jakobsberg, berättar Håkan Ekstedt.
CelsiusTech blev en samarbetspartner till Sundbybergs Mekaniska Verkstad i slutet av 1990-talet.
– Det berodde nog främst på att vi var tidiga med att använda fleroperationsmaskiner, säger Håkan Ekstedt.
Del av artikel. Införd i Järfälla Tidning/Växtplats Järfälla 2015
© Inger Evertson, Almus MediaProduktion